Tekijänoikeus musiikki youtube

YouTuben suosion kasvaessa myös niiden ihmisten määrä, jotka käyttävät sivustoa tekijänoikeudella suojatun materiaalin lataamiseen. Tämä on johtanut useisiin oikeusjuttuihin ja paljon keskustelua siitä, mitä sivustolla saa ja mitä ei saa tehdä.

YouTube käsittelee tekijänoikeudellisesti suojattua materiaalia muutamalla eri tavalla. Joskus tekijänoikeuksien haltija pyytää YouTubea poistamaan videon. Toisinaan YouTube laittaa videoon ilmoituksen, jossa kerrotaan, että se on tekijänoikeudellisesti suojattu eikä sitä voi toistaa. Lopuksi YouTube voi vain poistaa videon ilman mitään ilmoitusta.

Kaikki tämä on johtanut suureen sekaannukseen siitä, mikä on sallittua ja mikä ei YouTubessa. Suurimmaksi osaksi tekijänoikeuden haltija päättää, voiko video olla YouTubessa vai ei. On kuitenkin muutamia asioita, jotka eivät yleensä ole sallittuja, kuten sellaisen elokuvan tai tv-ohjelman lataaminen, johon et omista oikeuksia.

Jos et ole varma, onko jokin asia sallittu YouTubessa, on aina parasta olla varovainen ja olla lataamatta sitä.

Tekijänoikeuslaki ja YouTube

Tekijänoikeuslainsäädännön ja YouTuben osalta on muutamia asioita, jotka sinun on hyvä tietää. Ensinnäkin YouTube on alusta, jonka avulla käyttäjät voivat ladata, katsella ja jakaa videoita. Sivusto on tehokas väline tiedon jakamiseen ja yhteydenpitoon, mutta on tärkeää muistaa, että YouTube on myös liiketoimintaa.

Kuten minkä tahansa muun yrityksen, myös YouTuben on suojeltava itseään vastuulta. Siksi sivustolla on tiukat käytännöt tekijänoikeusloukkausten suhteen. Jos lataat videon, joka sisältää tekijänoikeudellisesti suojattua materiaalia, voit joutua tekijänoikeuslakon kohteeksi. Tekijänoikeuslakko on YouTuben virallinen varoitus siitä, että tiliäsi on syytetty jonkun toisen tekijänoikeuksien loukkaamisesta.

Jos saat tekijänoikeuslakon, on tärkeää suhtautua siihen vakavasti. Kolme tekijänoikeuslakkoilmoitusta kolmen kuukauden aikana voi johtaa tilisi lopulliseen lakkauttamiseen. Jos siis haluat välttää hankaluuksia YouTuben kanssa, on tärkeää ymmärtää tekijänoikeuslain perusteet.

Tekijänoikeuslainsäädäntö on monimutkainen aihe, mutta on muutamia keskeisiä asioita, jotka sinun on tiedettävä. Ensinnäkin tekijänoikeuslaki suojaa alkuperäisiä teoksia. Se tarkoittaa, että et voi ladata jonkun toisen videota ilman hänen lupaansa. Jos teet niin, voit joutua vastuuseen tekijänoikeusrikkomuksesta.

Toiseksi tekijänoikeuslaki antaa tekijöille yksinoikeuden valvoa teostensa käyttöä. Tämä tarkoittaa, että et voi ladata videota.

Mikä on sallittua youtubessa?

Siitä, mikä on sallittua ja mikä ei ole sallittua YouTubessa, on paljon erilaisia mielipiteitä. Alustalla on joukko yhteisön ohjeita, joissa kerrotaan, mitä sivustolla sallitaan ja mitä ei, mutta nämä ohjeet ovat tulkinnanvaraisia. Yleisesti ottaen YouTube on käyttäjien tuottaman sisällön foorumi. Tämä tarkoittaa, että käyttäjät ovat vastuussa sisällöstä, jonka he lataavat ja jakavat sivustolle. YouTubella on moderaattoriryhmä, joka tarkastaa merkityn sisällön ja poistaa kaiken yhteisöohjeiden vastaisen sisällön, mutta he eivät voi saada kaikkea kiinni.

Mitä YouTubessa siis sallitaan? Yleisesti ottaen kaikki, mikä ei ole yhteisön ohjeiden vastaista, on sallittua. Tähän sisältyy monenlaista sisältöä kissavideoista vlogeihin ja ohjevideoihin. Kunhan sisältö ei ole vihamielistä, pornografista tai muuten sopimatonta, sen pitäisi olla sallittua YouTubessa. Sääntöön on tietysti aina poikkeuksia, ja osa sisällöstä saatetaan poistaa, vaikka se ei rikkoisi yhteisön ohjeita. Jos et ole varma, onko jokin asia sallittua YouTubessa, paras tapa on merkitä se YouTuben tiimin tarkasteltavaksi.

Mikä ei ole sallittua YouTubessa?

On useita asioita, jotka eivät ole sallittuja YouTubessa. Näitä ovat mm:

– Muiden kuin omien videoiden lataaminen

– Tekijänoikeudella suojattujen videoiden lataaminen

– Alastomuutta tai väkivaltaa sisältävien videoiden lataaminen.

– vihamielisten tai loukkaavien videoiden lataaminen.

Jos lataat tällaisia videoita, ne poistetaan YouTubesta, ja sinua voidaan myös rangaista tekijänoikeusrikkomuksella.

Tekijänoikeuksien haltijat ja YouTube

Tekijänoikeuksien haltijoista ja YouTubesta on paljon erilaisia mielipiteitä. Joidenkin tekijänoikeuksien haltijoiden mielestä YouTube ei tee tarpeeksi suojellakseen heidän sisältöään, kun taas toiset ovat sitä mieltä, että YouTube on loistava alusta heidän työnsä edistämiseen. On muutamia asioita, jotka tekijänoikeuksien haltijoiden tulisi pitää mielessä YouTuben käytössä.

Ensinnäkin on tärkeää muistaa, että YouTube on kaikille avoin alusta. Tämä tarkoittaa, että kuka tahansa voi ladata sisältöä, myös tekijänoikeuksien haltijat. Jos olet tekijänoikeuden haltija etkä halua sisältösi olevan YouTubessa, voit pyytää sen poistamista. YouTube tarkastelee pyyntöä ja ryhtyy toimiin, jos se katsoo sen tarpeelliseksi.

Toiseksi tekijänoikeuksien haltijoiden on oltava tietoisia YouTuben käyttöehdoista. Käyttöehdoissa todetaan, että tekijänoikeuksien haltijat ovat vastuussa siitä, että heidän sisältönsä ei riko tekijänoikeuslakeja. Jos se rikkoo, YouTubella on oikeus poistaa sisältö.

Kolmanneksi tekijänoikeuksien haltijoiden tulisi harkita YouTuben tekijänoikeustunnistusjärjestelmän käyttöä. Tämän järjestelmän avulla tekijänoikeuksien haltijat voivat lähettää sisältöään YouTubelle, jotta YouTube voi seurata sitä. Tästä voi olla apua, jos olet huolissasi siitä, että sisältösi käytetään ilman lupaasi.

Kaiken kaikkiaan tekijänoikeuksien haltijoiden on päätettävä itse, haluavatko he käyttää YouTubea vai eivät. Alustan käyttämisessä on hyvät ja huonot puolensa, ja tekijänoikeuksien haltijan on viime kädessä päätettävä, mikä on parasta hänen sisällölleen.

Keskustelu tekijänoikeudella suojatusta materiaalista YouTubessa

On käyty paljon keskustelua siitä, pitäisikö tekijänoikeudella suojattua materiaalia sallia YouTubessa. Joidenkin mielestä se on hyvä tapa jakaa musiikkia ja muuta sisältöä, kun taas toisten mielestä se rikkoo tekijänoikeuslakia.

Asiaa voidaan tarkastella muutamalla eri tavalla. Ensinnäkin on tärkeää ymmärtää, että YouTube on alusta, jonka avulla käyttäjät voivat ladata ja jakaa videoita. Se ei ole vastuussa näiden videoiden sisällöstä. Jos siis joku lataa videon, joka sisältää tekijänoikeudellisesti suojattua materiaalia, siitä vastaa videon ladannut henkilö, ei YouTube.

Tästä huolimatta YouTube on vastuussa tekijänoikeuslakia rikkovien videoiden poistamisesta. Heillä on tätä varten oma järjestelmänsä, ja yleensä he tekevät sen melko hyvin. Aina on kuitenkin joitakin videoita, jotka jäävät huomaamatta.

Toinen tapa tarkastella asiaa on tarkastella tekijänoikeudella suojatun materiaalin vaikutusta YouTubeen itseensä. YouTube on liikeyritys, ja se tienaa rahaa käyttämällä mainoksia videoissaan. Jos video sisältää tekijänoikeudella suojattua materiaalia, se saa vähemmän katselukertoja ja tuottaa vähemmän mainostuloja. Tietyllä tavalla on siis YouTuben edun mukaista poistaa videot, jotka rikkovat tekijänoikeuslakia.

Loppujen lopuksi jokainen voi itse päättää, pitäisikö tekijänoikeudella suojattua materiaalia sallia YouTubessa vai ei. Molemmilla puolilla on hyvät ja huonot puolensa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta Tekijänoikeus musiikki youtube

Mitä tarkoittaa Tekijänoikeusvaatimus YouTube?

Jos näytölle avautuvassa tekstissä lukee Tekijänoikeusvaatimus, videosta on tehty Content ID ‐vaatimus. Jos tekstissä lukee Tekijänoikeusvaatimus – Poisto, videosta on tehty tekijänoikeuspoistopyyntö, joka on eri asia kuin Content ID ‐vaatimus.

Onko musiikin lataaminen Youtubesta laillista?

Laki. YouTuben käyttöehdot kieltävät lataamasta videoita palvelusta, mutta tällä ei kuitenkaan välttämättä ole tekemistä lain kanssa. Laki kieltää lataamasta laittomasta lähteestä, tämä tarkoittaa YouTuben kohdalla sitä että videon julkaisijalla tulee olla lupa laittaa video YouTubeen.

Saako musiikkia ladata omaan käyttöön?

Mitä tarkoittaa yksityinen kopiointi? Tekijänoikeuslain mukaan julkistetusta teoksesta saa jokainen valmistaa muutaman teoskappaleen yksityistä käyttöä varten. Yksityistä käyttöä on valmistaminen omaan yksityiseen käyttöön sekä esimerkiksi perheen ja läheisen ystäväpiirin tarpeisiin.

Mitä musiikkia saa käyttää?

Yksityishenkilö voi huoletta käyttää musiikkia somessa Teoston lisensoimilla alustoilla (tällä hetkellä Instagram, YouTube ja Facebook), eikä erillistä lupaa tarvita. Myös TikTokin musiikki on vapaassa käytössä yksityishenkilöille, kun kyseessä ei ole mainos. Yritysten ja yhteisöjen osalta käyttö on hieman rajatumpaa.

Miksi YouTubessa pitää vahvistaa ikä?

Miten sivua voisi parantaa?

Syntymäpäivän vahvistaminen

 1. Kirjaudu tietokoneella sisään Google-tilisi tietosuojasivulle.
 2. Klikkaa Henkilötiedot.
 3. Klikkaa Syntymäpäivä.
 4. Vahvista tai päivitä tarvittaessa.
 5. Klikkaa Tallenna.

Mikä on YouTuben katsotuin video?

Eteläkorealaisen PSY:n ”Gangnam Style” –musiikkivideo oli lähes viisi vuotta YouTuben katsotuin video, kunnes Wiz Khalifan ja Charlie Puthin ”See You Again” syrjäytti sen heinäkuussa 2017.

Miksi Google pyytää vahvistamaan iän?

Jotta voit ylläpitää omaa Google-tiliäsi, sinun on oltava maasi vähimmäisikää vanhempi. Jos et ole tarpeeksi vanha ylläpitämään omaa tiliäsi ilmoittamiesi tietojen perusteella: Sinulla on 14 päivää aikaa ottaa valvonta käyttöön tililläsi tai vahvistaa, että olet tarpeeksi vanha ylläpitämään tiliäsi.

Mitä musiikkia saa käyttää videoissa?

Jos julkaiset omasta työstäsi kertovan videon yksityishenkilönä, Teoston ja YouTuben välinen sopimus kattaa musiikin käytön videolla. Luvan tyyppi riippuu videon luonteesta. Jos video on uutismainen eli esimerkiksi tapahtumasta tai näytöksestä tehty maksuton tallenne, Teoston Mediapienlupa riittää.

Voiko youtubesta ladata musiikkia?

Vedä tiedostosi mihin tahansa kohtaan osoitteessa music.youtube.com. Siirry osoitteeseen music.youtube.com ja klikkaa profiilikuvaasi. Lataa musiikkia.

Miten lisätä musiikkia videoon?

Ääniraidan lisääminen videoon

 1. Kirjaudu YouTube Studioon.
 2. Valitse vasemmanpuoleisesta valikosta Sisältö.
 3. Klikkaa muokattavaa videota.
 4. Valitse vasemmasta valikosta Editori.
 5. Valitse Audio ja etsi uusi ääniraita hakusuodattimilla. . …
 6. Kun löydät sopivan kappaleen, klikkaa LISÄÄ. …
 7. Kun olet valmis, klikkaa TALLENNA.

Onko YouTube musiikki ilmainen?

YouTube Musicin lataaminen ja käyttö on maksutonta. YouTube Music Premium ‑jäsenet voivat lisäksi katsoa videoita ilman mainoksia ja kuunnella musiikkia offline-tilassa, taustalla tai ilman videokuvaa.

Jätä kommentti